Over Woezo

2013 12 22_DijkencrossPannerden1_0151 (2)

Woezo is een groep van zo’n 30 mannen die dezelfde passie delen, hardlopen. Het is een zeer hechte groep die al geruime tijd, sommigen al meer dan 20 jaar, met elkaar trainen en ook buiten de trainingen om het goed met elkaar kunnen vinden.

Woezo betekent in het Ewe, een taal dat o.a. in Ghana wordt gesproken, “Welkom, mijn huis is jouw huis”, een filosofie dat wel op deze groep van toepassing is. In al die jaren dat we samen trainen zijn er een aantal nieuwelingen in deze groep opgenomen en ze voelen zich  er ondertussen al aardig thuis.

Woezo is een mannenbolwerk. Een van deze mannen was Gert, een vaste waarde in onze loopploeg. Helaas is Gert op 19 april 2013 op 56-jarige leeftijd overleden. 5 dagen daarvoor was hij nog in Rotterdam om zijn loopmaten aan te moedigen tijdens de marathon.

Zijn 2 dochters, Anne en Lotte, hebben besloten om in april 2014 de marathon te gaan lopen, hun eerste. Ze zijn aan het trainen geslagen en Gert zou trots op hun zijn want ze doen het heel erg goed en ze gaan de marathon zeker uitlopen.

Er wordt door deze groep veel samen getraind. Begonnen op de woensdagavond is daar al snel de zondagochtend bijgekomen. Deze 2 momenten in de week wordt door bijna de gehele groep wekelijks gefrequenteerd. tegenwoordig, en dan vooral in de voorbereiding op een marathon of een andere “belangrijke” wedstrijd, komen daar de maandagavond en zaterdagochtend – dit is een baantraining- nog bij. Naast de trainingen worden er ook wedstrijden gelopen om de krachtsverhoudingen binnen de groep te peilen en om de sportieve hiërarchie weer te herstellen. Deze wedstrijden zijn meestal in de regio, m.u.v. het Woezo-weekendje, dan gaan we een aantal dagen er op uit om daar dan een wedstrijd te lopen. Zo zijn we een aantal jaren in Battice geweest om daar Les 4 Cimes du Pays de Herve te lopen, een van de zwaarste wedstrijden op de Belgische hardloopkalender.

We hebben o.a. aan de volgende wedstrijden deelgenomen in willekeurige volgorde: Berenloop in Terschelling, Wendlandmarathon in Liepe, de marathon in Kasterlee, de Drachenlauf in het Siebengebirge, de Teutolauf en de Rothaarsteig halve marathon in het Sauerland.

De uitslagen van deze wedstrijden vind je hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *